Aarhus Guiden 

Så er min Århus guide langt om længe klar til at blive delt! Den har været undervejs – I know, men nu er den her!

Jeg har længe ville skrive denne guide, da jeg med årene har fundet mine stamsteder i form af restauranter, caféer, natursteder og kulturattraktioner som jeg gerne, vil dele med jer følgere og rejsende fra andre lande. Jeg nyder, at kunne dele ud af mine guldkorn – specielt når jeg kan se, at i er mange som tager brug af mine andre guides generelt – I gør det værd at blive ved.

Jeg er vokset op på Djursland – mere specifikt Rønde. Jeg har altid været glad for at bo “på landet”, men efter jeg færddiggjorde gymnasiet, var det alligevel tid til at prøve noget nyt og stå på egne ben. I starten af mine 20’ere flyttede jeg for første gang til Århus. Som så mange andre jyder, ønskede jeg er bo i storbyen, tæt på alt og selvom det var total mainstream at følge strømmen, var det jo det fedeste, at kunne være sin helt egen og lave sine egne regler samt begå sig som man lystede i en storby.

Århus som by er så meget mere end bare en studieby. Byen stråler af glæde med dens gamle farverige bibeholdte bygninger. På en og samme tid formår byen også at følge nutiden med dens moderne twist af arkitektur og trends. Byen er spækket med historie og kultur og er uden tvivl en multikulturel by med en bred mangfoldighed, hvor der er plads til alle.

I min Århus guide kan du finde lidt af hvert. Guiden er blevet en del større end nogle af mine andre guides, men af helt naturlige årsager, da Århus var byen jeg boede I i nogle år.

I guiden vil det være muligt, at finde alt fra gode spisesteder, attaktioner, sæsonprægede events også har jeg valgt, at ligge et lille skriv ind om et “must stay” som fint kan implementeres under denne guide, da stedet ligger en times kørsel fra Arhus og selv jer som ingen bil ejer, vil have nemt ved at komme frem og tilbage, via offentlig transport.

Jeg håber du vil nyde godt af min Århus guide og smid endelig en kommentar nederst på siden, hvis guiden var brugbar for dig! Guiden vil blive opdateret løbende i forbindelse med, at nye “hidden gems” dukker op. God fornøjelse.

 

Mad Anbefalinger

Aarhus er spækket med lækre spisesteder. Jeg har været bosat en del år i. byen, fundet mange gode steder, at spise, men er langt fra kommet i mål med alle de steder jeg gerne vil besøge. Byen udvikler sig kontirnuerligt og madstederne følger trop, samtidig med at en masse nye åbner op – derfor er denne kategori i min Aarhus guide også en som undervejs vil blive opdateret i takt med, at jeg støder på nye steder som jeg synes er værd, at dele med jer herinde. Jeg er super madglad og der er nærmest ikke det som jeg ikke kan lide, hvilket også afsepjler sig i denne guide med en bred vifte af forskellige typer mad og spisesteder.

Grappa

Åboulevarden 60
8000 Aarhus C

By the river in Aarhus you will find many delicious places to eat. Most of the places open early and offer delicious “all you can eat” breakfast and lunch buffets. I have a few places that I occasionally visit with both friends and family, but one place comes back often and that is Grappa. The restaurant has the most delicious Italian food and the selection both at breakfast/brunch, dinner and evening offers something for every taste. I eat here most often for brunch and would definitely recommend trying their Mattina Italiana Brunch for NOK 150. You get creamy scrambled eggs, yogurt with toppings, morning pizza (one of the reasons to order the brunch), sausages, cheese, olives, fruit, cake and their popular stone oven bread. In addition, juice and coffee are included in the price. If, on the other hand, you are more of a lunch type, I would recommend trying their caprese salad, Diavola pizza and their polenta fritters.

Drudenfuss

Graven 30
8000 Aarhus C

Drudenfuss er nok en af Aarhus’ mest populære go-tos. Hele året rundt, emmer stedet af mennesker og oftest kommer man der for en god cocktail, øl eller et glas vin. Stedet byder op til en afslappende atmosfære og er det perfekte sted at bruge nogle timer sammen med vennerne. De er kendt for at hoste lokale live bands i alle kategorier, samt afholde quiznights & temaaftener. Der tilbydes også godter til ganen, hvor det er muligt, at spise både morgen, middag- og aftensmad. Retter fra menuen udskiftes kontinuerligt, mens andre får lov at blive. Retter jeg kan anbefale at prøve er blandt andet deres Fish n’ chips, moules frites og croque Monsieur, sidstnævnte er specielt god!

Emma Emma 

Gammel Munkegade 5
8000 Aarhus C

Når jeg besøger Emma Emma som ejes af søde Emma, er det for at spise morgenmad eller brunch. Stedet emmer af hygge og ligemeget hvornår på året du besøger caféen, er der altid pyntet op med fine dekorationer og friske blomster inde såvel som ude i “annekset” som jeg kalder det – iøvrigt mit fortrukne sted, at sidde fordi det er så hyggeligt! En af de ting som jeg godt kan lide ved dette sted, er blandt andet at menuen kontinuerligt opdateres med nye lækkerier, når Emma kommer på gode idéer. Der er lidt til hver en smag, men spørger du mig, vil jeg uden tvivl anbefale “snup lidt af det hele” platten som indeholder lidt af hvert fra morgenmad/brunch menuen. Platten koster 173 kr og indeholder alt fra banan -valnød-brød, ristet grøntsagsbrød, sort risgrød (en af mine farvoritter), krydret æg og speltbolle med ost (plattens indhold skiftes ud kontinuerligt). Derudover skal deres fastelavnbolle som sælges i januar også nævnes, da det er den bedste i Århus (hvis du spørger mig) – den er så populær, at skal man være sikker på, at få fingrene i en, skal den forudbestilles. Emma Emma er en af mine absolut farvoritter i Aarhus, baseret på mad, comfort, personale og ikke mindst caféens imødekommende og smilende ejer. Prismæssigt ligger vi middel. 

Plant Food

Graven 16H
8000 Aarhus

Jeg er hverken vegetarer eller veganer, men jeg synes det er spændende at dykke ned i den plantebaserede verden og prøve nye ting. En plantebaseret restaurant som jeg klart vil anbefale at lægge vejen forbi i Aarhus er Plant Food som er lokaliseret nede i Graven. Deres menukort er vegansk. Menuen er sæsonpræget og derfor vil du også kontinuerligt se små udskiftninger i takt med årstiderne skifter. Skal du vejen forbi, vil jeg personligt anbefale at prøve en af deres burgere. Jeg er vild med deres Avantgarde burger som blandt andet indeholder trøffelmayo, ristede løg og fermeteret kål – den smager fantastisk! Den er så nøje sammensat, at man egentlig ikke tænker at beef pattien er plansebaseret. Prismæssigt er de billige sammenlignet med andre lignende spisesteder og skal du prøve deres burger, så vælge deres “burger set” menu til 109,- hvor du kan tilvælge en side på siden.

Nori Bar

Sankt Clemens Stræde 7
8000 Aarhus

 

Der er ingen tvivl om, at der er mange sushi restauranter i Århus. Efter min mening er der flere rigtig gode og nogle knap så gode – men det handler også meget om, hvad man vægter højt når det kommer til sushi. Jeg vægter kvalitet, åbent køkken, atmosfære og udseende meget højt. Jeg har derfor valgt at anbefale Nori Bar som er en lille Sushi Bar gemt inde på en lille stræde mellem Mackies Pizza og Magasin. Baren tikker alle mine kriterier og jeg ELSKER deres sushi. Det smager fantastisk, derfor fortjener de en kæmpe anbefaling. Man kan bestille “sushi ad libetum” – hvilket man kan ved de fleste sushi restauranter i dag. Det foregår hos dem over tablet. Deres “sushi ad libetum” koster 198,- til frokost og 238,- til aften i hverdagene, så egentlig synes jeg at prisen er meget fair, når det er sushi der er tale om. Sidst men ikke mindst har de fokus på madspil, så levner du mere end 3 stykker, betales der for dem. 

Okkels 

Nordre Strandvej 45
8240 Risskov

Hvert år når foråret stille og roligt titter frem – får jeg ekstra meget lyst til is. Det er bare den følelse der af, at sommeren er på vej. Der er efterhånden mange is steder i Århus omegn og der er sikker også nogle der er gået min næse forbi, men der er nu ingen tvivl om, hvor vi kommer gentagne gange og det er ved Okkels – da de efter min mening har den allerbedste lakrids is in town. De har også andre is varianter som er lækre så som deres rabarber sorbet og mint is. Man skal en smule ud af byen, da Okkels er lokaliseret i Risskov, men så kan man jo snildt i den forbindelse ligge vejen forbi Bellevue strand. De har også is bokse, hvor man kan blande op til 8 forskellige slags is – her er det idéelt året rundt, hvis man skal hygge, holde fest eller noget helt tredje.

Gedulgt Cocktail Bar

Fredensgade 41
8000 Aarhus C

Inde i et lille cykelskur i Arhus ligger en af Århus bedste cocktail barer. Det er ikke uden grund, at den gentagne gange har vundet flere priser for dens fantastiske cocktails – baren hedder Gedulgt. Er du til cocktail og de mere fancy af slagsen, så SKAL du lægge vejen forbi. Prismæssigt er vi i den høje ende, men deres cocktails er alle pengene værd og de skal nydes, ikke sluges! Jeg havde forinden mit besøg hørt om deres cocktail “American Beauty” som jeg forbinder med værende en af deres signatur cocktails. Har du set filmen American beauty ved du præcis hvorfor den er anrettet i et lille badekar med friske rosenblade. Menukortet er ret cool den måde det er beskrevet på – men spring direkte til “out of the world” kategorien, hvor du her finde de mere fancy cocktails. Jeg har prøvet deres “American beauty”, “Pop Pop Popcorn” & “Cotton Candy Champagne Cocktail” – alle fantastiske, men farvoritten er uden tvivl “American Beauty” den smagte virkelig godt! Jeg vil anbefale at bestille bord, da de hurtigt er booket op, selv på hverdage.

Den Gule Café

Jægergårdsgade 2A
8000 Aarhus C

 

Den Gule Café er lokaliseret i Jægergårdsgade. Vi har besøgt stedet op tl flere gange og spist morgenmad til gode priser. Når vi er på besøg, køber vi oftest deres bagværk – vi er vilde med deres croissanter og snurrer! Deres kaffe og friskpressede juice er i øvrigt også bare tip top. Der tilbydes også smoothie bowls, brunchstallerken (Nillers brunch), skyrbowl, hvis man foretrækker det frem for “bare” bagværk.
Man kan sidde både inde og ude og hvis man lyster, kan man spille diverse brætspil som står til fri benyttelse indenfor. Caféen er med tiden blevet ret populær og da de ikke tager bookings, vil jeg anbefale at komme udenfor primetime, så man ikke går forgæves.

Frankies Pizza 

Mejlgade 45
8000 Aarhus C

Frankies, Frankies, Frankies….De fleste af os kender nok efterhånden pizza brandet, hvor blandt andet kendte ansigter kreere månedens pizza. Men udover det og deres flotte lyserøde indpakning, er deres pizzaer faktisk enormt gode. Der er mange gode pizza steder i og omkring Århus, men Frankies har mit hjerte. De har gode varianter, pizzaerne smager skønt, deres restaurant i Mejlgade er MEGA hyggeligt og helt ekstraordinært kommer deres pizza også med en pizza crust dip – så hvis du er ligesom mig – den person som aldrig spiser crusten, så vil Frankies ændre dit syn på det for altid! Prismæssigt ligger de middel. De er en smule dyrer en andre steder, men du får en god og anderledes pizza for pengene og pizza crust dip! Jeg vil anbefale at prøve deres Steak & Bearnaise og Salame Piccante, de smager så lækkert også dagen efter!

Social Foodies

M. P. Bruuns Gade 60
8000 Aarhus C

Social Foodies er til dig som elsker is, er vild med alt fra sorbet til mælkeis og samtidig gerne vil støtte et projekt med vigtige principper og kerneværdier. Social Foodies is er lavet på bæredygtige råvarer som dyrkes af småbønder i udviklingslande. Det er en helhjertet tanke som jeg enormt godt kan lide og derfor har jeg også valgt at anbefale dem i denne guide, både på grund af tanke, værdier og selvfølgelig fordi de har RIGTIG god is, for ikke at nævne deres guf. Det er faktisk lige før, at jeg vil sige den er bedre end isen, for den er virkeli god. 

Keyser Social

Frue Kirkeplads 4
8000 Aarhus C

Jeg er stor tilhænger af det asiatiske køkken og jeg elsker smagen, elementerne og farverne som dette køkken indebærer. En restaurant som jeg i den grad vil anbefale at ligge vejen forbi, er Keyser Social som er lokaliseret nede ved Klostertovet. For at få den allerbedste madoplevelse, vil jeg anbefale at bestille deres social dinnig menu, som består i enten 10 eller 13 små serveringer fordelt ud mellem alle ved bordet. Der serveres både snacks, forret, hovedret og dessert og lidt ekstra dertil, hvis man bestiller den helt store menu. Social dining konceptet er i det hele taget fantastisk, da man bliver “overrasket”. Du ved først hvad du skal spise, når made serveres og præsenteres og det gør hele oplevelsen unik! Menuen skifter kontinuerligt – vi fik blandt andet beef ribs m. citrongræs og green curry suppe med dumpling som var vores to farvoritter – men det hele var Så lækkert.

Galåre

Guldsmedgade 20A
8000 Aarhus C

 

Galåre, tidligere kendt som Bernth & co er lokaliseret nede i Latinerkvarteret i en lille gyde. Her kan kan sidde både inde og ude og specielt om sommeren er deres lille udendørs areal super hyggeligt. Jeg vil anbefale at prøve deres morgenmadskoncept, hvor du kan købe 3-7 små retter fra menukortet alt efter hvad du ønsker.  Deres morgenmads koncept er genialt og består af en bred vifte mini retter så som gammel knas m. jorbær og rabarber marmelade, røræg, østers, croque monsieur, eggs benedict mm. Derudover har de også lækre frokost retter – jeg har smagt deres lynstegte lakse salat m. marineret salat, pocheret æg, satay sauce og tigermælk som jeg synes var super lækker og fyldt med smag. 

Must See & Visit
Attraktioner & Aktivteter 

Botanisk Have & Væksthusene

Botanisk Have i Aarhus er en af ​​Danmarks mest populære botaniske haver. Det er et godt sted at besøge, hvis du er interesseret i natur, stilhed, planter og afslapning. Vi har sikkert været her mange gange, især om sommeren, hvor haven lever. Vi har ofte lavet picnic eller grill – men mest af alt slappet af i omgivelserne. Drivhusene placeret i den botaniske have er også fantastiske. Det dufter af planter, og man får straks en tropisk følelse, når man kommer ind. I kombination med drivhusene er der også en hyggelig café. Jeg vil anbefale at besøge botasnik om sommeren, men drivhusene hele året rundt. 

Den Gamle By

Den Gamle By – et af Aarhus’ vartegn og nok også en af ​​de mest besøgte turistattraktioner – selv danskerne elsker at besøge byen igen og igen. Byen tager dig tilbage til forskellige perioder i danmarkshistorien, omgivet af gamle såvel som ikoniske bygninger. 70’er husene er særligt sjove, restauranterne med klassisk dansk mad eller bageriet med danske kager, kan alle anbefales!
Du kan besøge den gamle bydel året rundt, men vil klart anbefale at kigge forbi i julen – det er så hyggeligt!

Dyrehaven

Et af mine absolutte farvoritsteder i Aarhus er dyrerhaven. Området er stort, men smukt og det giver mulighed for at opleve naturen og dyr på tæt hold. Vi kom her meget da vi var børn og har allerede været forbi et par gange sammen med Miles. I skoven holder kronhjorte, rådyr, dådyr og små grise til som du kan klappe – de vil meget gerne smage alt du spiser, men det er faktisk forbudt at fodre dem, da de ikke har en stopknap ligesom os mennesker. Er du ved dyrerhaven giver det også rig mulighed til at svinge vejen forbi “den uendelige bro” og mindeparken, det ligger altsammen i gåafstand og der er mange gode steder at slå sig ned og spise frokost.

The Infinite Bridge

En af de smukkeste broer i Danmark, finder du i Aarhus, den uendelige bro. Broen åbnede i 2014 og er designet af den danske arkitekt Olafur Eliasson. Den er lokaliseret foran Varna Palæet, ved Tangkrogen og dyrerhaven. Det er klart et “must see” når man lægger vejen forbi Aarhus og omgivelserne giver rig mulighed for bådning badning, picninc og afslapning. Dog skal man være opmærksom på, at den pilles ned henover vinteren.

Moesgaard Museum & Området Omkring

Moesgaard Museum er en af Aarhus’ mest besøgte attraktioner. Museet er blandt andet kendt for dens arkitektoniske bygning og imponerende akæologi udstillinger. Museet er omringet af smukke skov omgivelser og jeg vil personligt anbefale at gå en tur ned til søen tætliggende Museet, hvor du blandt andet vil finde kunstværker udstillet som en kombination med skoven. Moesgaard hoster mange spændende events, en af mine farvoritter er om sommeren hvor de invitere til sommer bio under åben himmel, det er super hyggeligt i minder mig meget om Melbourne, mit andet hjem. Man kan besøge museet året rundt, men de omkringliggende omgivelser er noget helt specielt om sommeren. Vi har både besøgt museet sommer og vinter. 

Tivoli Friheden

Er du vild med forlystelsesparker er Tivoli Friheden uden tvivl lige noget for dig! Parken er beliggende i Marselisborg Skovene og er åben fra forår til efterår og ved specielle anledninger som Halloween og jul. Friheden tilbyder en bred vifte af forlystelser og attraktioner til store såvel som små. I løbet af året afholder stedet “Fed Fredag” hvor forskellige kendte kunstnere lægger vejen forbi og byder op til sang og dans – det er MEGA hyggeligt og fed stemning (Man kan se programmet på deres hjemmeside). Herudover vil jeg med stort julehjerte anbefale at besøge Friheden i juleperioden. Der er pyntet smukt op og det giver absolut anledning til at komme i julestemning! 

Brabrand Stien

Stien over dem alle, hvis du spørger mig! Hold nu op hvor har vi gået, løbet og rullet her mange gange i løbet af den tid vi boede i Aarhus. Stien er ca. 15 km lang og strækker sig fra Aarhus Centrum hele vejen ud til Brabrand Søen og videre ud i den smukke natur omkring søen. Stien er kendt for dens smukke naturomgivelser. Om sommeren blomstrer stien og leder du efter brombær boomer det dernede – men vær hurtig der er mange om budet.

GoPaddle

GoPaddle i Aarhus er en populær aktivitet for både lokale såvel som turister. Det er en sjov og anderledes måde at udforske byen på, samtidig med at man får motion og oplever den smukke natur omkring Aarhus.
Man kan udforske forskellige ruter og vælge mellem enten stand-up paddleboard eller kano. Vi har prøvet kano nogle gange og det er så mega hyggeligt – godt tip er, at tage picnic/frokost med på turen. GoPaddle som vi benytter os af er lokaliseret nede ved Ceresparken – derfra lejer man kano eller board og booker sig ind på timebasis. I højsæsonen er det en god idé at booke på forhånd.

ARoS Kunst Museum

ARoS kunstmuseum er et af de mest besøgte vartegn i Aarhus og er blandt andet kendt for sin arkitektoniske bygning med sin farverige panorama-regnbue på toppen. Museet rummer en fantastisk samling af kunstværker og er kendt for at repræsentere nogle af de mest respekterede kunstnere verden over, der giver indblik i tendenser og tendenser i takt med nutiden. Jeg er personligt stor fan af at se kunstværket “dreng”, som er fast inventar på museet. En kæmpe skulptur formet som en dreng, skabt af den australske kunstner Ron Mueck. Museet er opdelt i forskellige etager, hvoraf jeg vil anbefale at gå ned i “kælderen”, hvor man kan tage del i kunsten og stimulere alle sanser – også børnevenligt.Derudover arrangeres der i løbet af året forskellige arrangementer, som alle kan deltage i.

Godsbanen

Området ved godsbanen er et af de mere bemærkelsesværdige steder i Aarhus – stedet giver en flippet  og fri følelse og jeg elsker personligt at gå rundt dernede og kigge på de fine container homes. En af de ting vi kommer der for mest, er uden tvivl deres skatebowl – Adam er kæmpe skater fan og derfor er der efterhånden brugt rigtig mange timer dernede.  Året rundt kan du deltage i koncerter, kulturelle events, markeder mm. Godsbanen er også knudepunkt for kreativitet og det er her muligt at prøve kræfter af i deres kreative værksteder. Besøg stedet om sommeren eller sensommer – hvor der er liv og du vil opleve stedet fra sit bedste!

Salling Rooftop & Garden

Vil du opleve Aarhus fra toppen med 360 graders panorama udsigt – så sving vejen forbi Salling rooftop som findes på toppen af Salling stormagasin. Udover den smukke udsigt afholdes der også koncerter og andre arrangementer i løbet af året som man kan holde sig opdateret med inde på deres hjemmeside.
I 2022 blev Salling rooftop udvidet med roof garden. En lille oasis med planter, gynger, kunst og med mulighed for at slappe af og hænge ud socialt. Det er super hyggeligt, men uden tvivl bedst i forår/sommer perioden.

Northside Festival

Hvert år i juni, spiller Eskelunden op til sang og dans. Aarhus største festival Northside går af stablen og strækker sig over 3 dage. Festivalen er et absolut must at opleve og er kendt for dens fantastiske lineup af artister danske såvel som internationale. Er du til elektronisk musik, vil jeg anbefale at svinge vejen forbi scenen hvor dj’s spiller op til elektroniske vibes senere på aftenen. Stemgningen emmer af fællesskab med en unik atmosfære der bringer smil og glade dage.

Der tilbydes en bred vifte af madmuligheder og aktiviter.

Domen

The Dome i Aarhus er en imponerende akitektonisk bygning som blev konstrueret i 2017 i forbindelse med Aarhus som kulturhovedstad. Domen er belliggende nede ved havnen lige bag ved Bestseller bygningen. Området omkring er smukt og vi har ofte besøgt det for “bare” at slappe af i solen, lytte til vandet og spise en god rugbrødsmad i de omkringliggende områder. Selve Domen huser alt fra koncerter og fester til mere kreative events og har også en café med lækkerier. Du kan besøge stedet året rundt, men sommeren kan noget specielt.

Aarhus Domkirke

Aarhus Domkirke er en af de mest betydningsfulde kirker i Aarhus. Kirken er en gotisk katedral, der stammer fra det 15. århundrede og er lokaliseret i hjertet af Aarhus. Inventaret er meget smukt og uden tvivl et besøg værd om man er troende eller ej. Er man turist kan man også booke en guidet tur og høre om kirkens historie gennem tiden.

Food Festival

Første weekend i september hvert år, afholdes Food Festival i Aarhus ved Tangkrogen. Er man madglad ligesom jeg og vild med workshops, er festivallen uden tvivl et besøg værd. Man kan både købe endags og partoutarmtbånd. Festivallen er delt op i sektioner og tilbyder sjove workshops, smagsprøver, salg af diverse produkter, mad- og drikkeboder og andre sjove aktiviteter. 

Creative Space

Er du kreativ og elsker du at lave kreative aktiviteter sammen med venner og familie – så er er Creative Space i Aarhus muligvis noget for dig. Stedet byder på en bred vifte af keramik som man kan male og sætte sit eget præg på. Samtidig byder det op til samtale og hygge i dejlige omgivelser. Stedet har både inde og ude areal. Der baggård er super hyggelig. Stedet tilbyder ikke mad, men drikkevarer som kaffe, the og saftevand. 

Events

Som nævnt tidligere er Århus spækket med lækre spisesteder og det kan indimellem være svært at følge med. Derfor har herunder noteret, hvilke spisesteder, jeg har planer om at besøge i fremtiden og forhåbentlig anbefale til jer heinde.

Hvis du vil anbefale et godt spise, event eller attraktion som bare SKAL besøges – så send mig endelig en email til jb.foodcoma@gmail.com.

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *