Select Page

Galaxy Fastelavnsboller Med Creme & Jordbær Syltetøj

“Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have” – det er det første jeg tænker på, når fastelavn bliver bragt på banen. Herudover er det også en speciel tid for de kage glade danskere, da der bliver serveret fastelavnsboller. Ofte holder vi os til traditonerne, så det er ret atypisk, at se fastelavnsboller andre tider på året, så derfor bliver der bagt fastelavnsboller i massevis ved den her tid. Den her opskrift har jeg lavet sammen med min mor og det er første gang jeg har prøvet at lave fastelavnsboller selv, da jeg ellers har spist hendes. De smager så godt! Men kræver en lille smule tålmodighed, at lave, men resultatet og smag er det hele værd. God fornøjelse.

18 Stk.

2 Timer

Ingredienser

 Dej:
125g smør
2,5dl mælk
37,5g gær (Til min venner down under og følgere udenfor europa, i kan købe frisk gær i den lokale delikatesse, det virker bedre end tørgær og hæver bedre.)
37,5g sukker
Knivspids salt
1 lille æg
500g hvedemel cirka

Vaniljecreme:
2 ½dl mælk
½ vaniljestang (vaniljestangen kan også skiftes ud med 1 tsk vaniljesukker)
25g sukker
20g maizena
2 små æggeblommer

Glasur:
200g flormelis
1 æggehvide
1 spsk vand
Blå pasta farve, anvendes efter smag. (Bemærk, man kan også bruge frugtfarve, men da farven er tyndere i konsistens, vil det ikke give samme resultat som hvis du anvender pasta farve.)

Andet:
1 glas jordbær syltetøj

 

Fremgangsmåde

1. Start med at lave din vaniljecreme. Vaniljekorn (skrab dem ud), sukker & maizena piskes godt sammen med en 1/2dl mælk. Når ingredienserne er pisket luftige, tilsættes æggeblommerne en efter en.

2. Den resterende mælk, koges op sammen med den tomme vaniljestang. Når mælken koger tilsættes de øvrige ingredienser til cremen som du forinden piskede sammen. Kog blandingen op i 5 minutter samtidig med at den piskes. Når den er kogt op, overføres den med det samme til en kold beholder og sættes på køl, indtil brug.

3. Begynd nu med dejen.

4. Kom smør og mælk i en gryde og opvarm det ved svag varme, indtil smørret er smeltet. Kom herefter blandingen i en skål eller røremaskine (jeg bruger maskine). Smuldr gær ned i mælken, vær opmærksom på, at mælken kun skal være lun, når gæren kommes i. Tilsæt herefter sukker, salt, æg og mel på slum.

5. Ælt dejen godt sammen. Den skal slippe kanterne på skålen, men stadig være klistret. Ælt dejen i mindst 10-15 minutter, til den er elastisk i teksturen. Ælter du i hænderne er det meget vigtigt, at ælte den grundigt, så alle ingredienserne er æltet til fulde.

6. Lad nu dejen hæve i 30 minutter.

7. Når dejen er færdighævet, deles den op, i to lige store stykker. Start med en klump dej ad gangen. Rul den ud til 3-4 millimeters tykkelse. Skær dejen ud i kvadrater på ca. 12×12 cm. Læg en teskefuld jordbær marmelade og en halv tsk creme på midten af hvert kvadrat.

8. Tag en kvadrat ad gangen og saml hjørnerne ved, at trække alle kanter sammen til midten, hvorefter de “nuldres” til en kombineret dej.  Sørg for at nulr dem godt, så bollen er tæt. Det er vigtigt de er lukket til, alle steder, ellers risikere du, at fyldet falder ud under bagning. (Tjek også min video nederst på siden)

9. Når fastelavn bollerne er formet placer du den side med sammenlægningen i bunden. Lad bollen ligge på bordet, imens du forsigtig ruller den rundt med hånden. Pas på med ikke, at trykke for hårdt.

10. Kom bollerne på en bageplade med et stykke bagepapir og lad dem hæve et lunt sted tildækket i 45 minutter.

11. Tænd i mellemtiden ovnen på 200 grader, varmluft. Når bollerne er færdige med, at hæve, pensles de med æg og bages i midten af ovnen i cirka 12 minutter, indtil gyldne. Når de er færdige køles de helt ned, før de dekoreres.

12. Når bollerne er kolde, er det tid til glasuren.

13. Kom flormelis og æggehvide i din røremaskine (du kan også snildt bruge en elpisker. Pisk blandingen godt, indtil den er luftig.
Vent med, at tilsætte vand, da det ikke er sikkert at det behøves afhængig af, hvor stort et æg du har brugt.

14. Når glasuren er pisket sammen, kommes den over i en skål. Dryp pasta farve i, efter eget  farvevalg, tilfældige steder i glasuren og brug en tandstik til at køre farven rundt.

15. Tag en bolle af gangen og twist toppen rundt i skålen. Kom ikke bollen for langt ned i glasuren. Dryp den af og lad den tørre (Tjek eventuelt min video nederst på siden).

Opskrift Tip

Det er vigtigt du ikke kommer for meget mel i dejen, da det ellers blive vanskeligt, at samle bollerne, efter fyldet er kommet i. Sket dette, vil fyldet højest sansynligt falde ud under bagning. 

0 Comments

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

DanishEnglish