Kartoffelboller
- Tilberedning 3 timer
200g kartofler, skrællet
60g smør, stuetemperatur
50g gær
250ml kartoffelvand
650g hvedemel
25g sukker
1 tsk salt
2 æg
Rapsolie
1. Start med at koge kartoflerne. Skær dem i mindre stykker og kog dem, indtil de er al dente. Overfør derefter de kogte kartofler til en skål. Det er vigtigt at du gemmer kartoffel vande, da du skal bruge det senere.
2. Skær smørret i mellemstore tern og kom dem i skålen med de kogte kartofler. Pisk de to elementer godt rundt med en elpisker, indtil du har en kartoffelmos.
3. Smuldre gæret ned i skålen på en røremaskine og tilføj derefter kartoffel vande. Sørg for at vandet er lunken og ikke varmt, når det tilføjes.
4.Kom nu mel, sukker, salt og det ene æg i gær vande og ælt det hele godt sammen. Ælt dejen godt i 10 minutter og samle den derefter til en kugle, med mel hænder. Kom dejen i en ny skål (skålen skal være smurt med olie) og lad den hæve tildækket. Når du samler dejen, folder du kun dejen sammen I bunden indtil midten et par gange – ellers mister dejen sin luft. Lad dejen hæve i 1 time tildækket, gerne et varmt sted.
5. Kom dejen ud på en melbedækket overflade og del dejen op i otte lige store stykker. Form dejstykkerne runde og anret bollerne i en bradepande med bagepapir med plads til 2 rækker med 4 boller i hver. Lad bollerne efterhæve i 40 minutter.
6. Tænd din ovn på 200 grader varmluft.
7. Pensel bollerne med det andet æg og bag dem i midten af ovnen i cirka 18 minutter, indtil de gyldne. Lad dem køle af i 10 minutter.
Har du spørgsmål til opskriften, er du mere end velkommen til at sende mig en e-mail eller besked på Instagram Foodcoma & Travel By Julie Bagger. Del gerne dine kreationer med mig – det gør mig så glad!